fredag den 1. februar 2008

Jens Henrik Jensen: Kulmanden


Jensen, Jens Henrik
Kulmanden.
561 s.
Borgen, 2007

Der er altid en fare for at blive begrænset i sin læsning, fordi der er forfattere hvis bøger man bare må læse. Og da tiden er begrænset, kan alt læsningen nemt blive læsning af forfatterskaber. Sådan er det med Jens Henrik Jensen. Ham må jeg bare læse. Det startede med 1. bog i serien om CIA-agenten Jan Jordi Kazanski, "Kællingen i Kraków". En fremragende bog - måske den bedste krimi jeg har læst.
Derfor var jeg også i 2004 klar med det samme, da Jens Henrik Jensen startede på en ny serie. Denne gang om kriminalassistenten Nina Portland fra Esbjerg politi. Første bind hedder Økseskibet.
Det er andet bind som nu er udkommet (2007) og hedder Kulmanden. En ukendt mand, dræbt med knivstik, bliver fundet i kulbjergene ved kraftværket i Esbjerg, og kriminalassistent Nina Portland begynder at grave i sagen. Opklaringen fører hende som i 1. bind til udlandet, denne gang til Istanbul, Berlin og Hannover. Bogen drejer sig både om opklaringen af flere mord, men også om efterretningstjenesternes rolle i sådanne sager, ikke mindst set i det storpolitiske spil. Denne gang fornemt indarbejdet i handlingen, i forhold til Tyrkiets mulige optagelse i EU. Det er disse troværdige og læseværdige plot, som jeg synes Jens Henrik Jensen er en mester i. En anke kan bestemt være at hovedpersonen kriminalassistent Nina Portland "oplever" lidt for meget og generelt i sine handlinger virker for enerådig, i forhold til hvad situationen kan bære. Men det er trods alt skønhedspletter. Så læs Kulmanden. Men har du ikke læst Økseskibet endnu, skal du læse den først, da der bliver trukket tråde tilbage til den.


Ingen kommentarer: