lørdag den 19. november 2011

Vietnam i forandring

Vietnam udkæmpede to krige på 30 år for at vinde national selvstændighed. Alligevel måtte vietnameserne kæmpe næsten 20 år efter genforeningen i 1976 for at vinde freden.


Vietnam blev holdt isoleret af store dele af en skeptisk, til tider direkte fjendtlig omverden helt frem til 1993. Siden da er landet begyndt på en frisk, og i dag udøver Vietnam en nærmest magisk tiltrækning på de udenlandske investorer. Landets billige og dygtige arbejdskraft, olie og vandkraftressourcer og rige mineralforekomster råber på investeringer. Også bistandsgiverne er i bevægelse - blandt andet Danmark.


Efter introduktionen af det økonomiske reformprogram Doi Moi i 1986 prøver de gamle kommunister at manøvrere Vietnam rundt i den frie markedsøkonomis oprørte vande, hvilket har efterladt et nyt og forandret Vietnam.


"Vietnam i forandring" beskriver Vietnam i kølvandet på Doi Moi. I 8 kapitler beskriver bogen det nye Vietnam, som på kort tid har fået et nærmest superstatus blandt investorer, bistandsgivere og rejsende. Bogens kapitler har hvert sit emneområde, der kan læses uafhængigt af hinanden, skrevet af eksperter på Vietnam: Familien og hverdagen, Demokrati - skridt for skridt, Dansk bistand, Vietnam i Sydøstasien. Bogen er redigeret af historikeren Peter Frederiksen, der ligeledes har skrevet kapitlet om Vietnams historie.
(Fra bogens bagside)


Vietnam i forandring
Peter Frederiksen (Red.)
185 sider
Frydenlund, 1999

Ingen kommentarer: