søndag den 17. august 2008

49'er vandt til sidst guld i vanvittigt drama



Danmark har vundet sin anden guldmedalje ved OL i Beijing.
Den danske 49'er med Martin Kirketerp og Jonas Warrer tog guldet efter et vanvittigt drama, hvor danskerne blev ramt af al tænkeligt uheld - og held - i Qingdao.
Først knækkede masten på danskernes båd, og de var nødt til at låne den kroatiske båd for at være med i det afgørende finalesejlads.
De nåede ikke til start samtidig med de andre både og startede derfor allerbagest. De passede først startlinjen 4,57 minutter efter startskuddet - havde de været fire sekunder langsommere, var de blevet diskvalificeret.
Men det blev de ikke, og danskerne fik kæmpet sig frem i feltet og sluttede på en 7. plads efter en dramatisk og meget vindblæst sejlads, hvor flere konkurrenter - og danskerne selv - kæntrede undervejs.
Og den placering var nok til at forsvare førstepladsen i den samlede stilling.
(Kilde: ol.tv2.dk)
...
17.8. kl. 13.00:
Efter sejladsen er der kommet protester, både mod danskernes båd, tidsfristen for hvornår den danske båd passerede startlinjen og mod at vinden var over de 25 sek./m. som er grænsen for 49'eren. Medaljeoverrækkelsen er derfor udsat, fordi protesterne skal behandles. Det sker ved en høring hvor alle de 10 deltagende både deltager. Høringen startede kl. 12.30 dansk tid.
...
17.8 kl. 15.00:
At selve sejladsen er gennemført, har juryen netop godkendt. Nu behandles protesterne mod den danske båd. Bl.a har Spanien protesteret mod at danskerne sejlede i den kroatiske båd, med kroatisk flag. Løbskomiteen har protesteret over at danskerne ikke har udfyldt de nødvendige papirer. Umiddeltbart ser det ikke godt ud. Tages én af protesterne mod den danske båd til følge, får Martin Kirketerp og Jonas Warrer ikke nogen medalje, men slutter på 4-pladsen.
...
17.8 kl. 15.20:
Det forlyder fra Kina at stemningen ikke er optimistisk i den danske lejr i skrivende stund. Det frygtes, at den danske båd diskvalificeres. Så guldmedaljerne hænger i en tynd tråd. Helt urimeligt hvis danskerne fratages guldmedaljen p.g.a. ting som ikke har noget med selve sejladsen at gøre. Specielt når juryen godkender sejladsen selvom den gik i gang for sent, ifgl. det der var bekendtgjort over for sejlerne. Efter det skulle sejladsen være startet senest 16.30 lokal tid.
Efter min mening ville en omsejlads i morgen være mest fair over for alle - den spegede sag set i sin helhed.
...
17.8 kl. 16..05:
Den danske sejlerlejr i Kina er nedtrykte. De frygter, at sandsynligheden for at den danske båd diskvalificeres, er stor.
Det er nu man skal minde sig selv om at det hele jo "bare" er sport.
...
17.8. kl. 18.40:
Jonas Warrer og Martin Kirketerp må vente til i nat kl. 03.30 dansk tid med at finde ud af, om de har vundet guld i 49'eren.
Inden da skal danskerne aflevere en officiel anmodning om tilladelse til at anvende den kroatiske båd. Disse papirer skal være aflleveret kl 02.00 i nat dansk tid.
Formanden for juryen, der består af fem personer fra den internationale sejlsportsunion (ISAF), John Doerr, siger, at han vil have sikkerhed for, at der bliver truffet den rigtige beslutning.
Jeg vælger at tolke dette positivt - at hvis båden godkendes, så står danskernes 7. plads ved magt, og dermed er guldmedaljerne danske.
...
18.8. kl. 06.00:
Guldet er dansk. HURRA. Juryen har besluttet at afvise protesterne og guldet er endelig sikret for Jonas Warrer og Martin Kirketerp. STORT TILLYKKE.
...
19.8. kl. 07.00:
Protesterne fortsætter..., selv her efter at Jonas Warrer og Martin Kirketerp har fået overrakt deres guldmedaljer. For her tirsdag morgen fik Spanien afvist en protest over den juryafgørelse, som mandag førte til dansk guld i 49'er-klassen.
Spanierne protesterede over, at juryen accepterede en dansk syvendeplads i den afgørende sejlads, selv om Jonas Warrer og Martin Kirketerp sejlede i en lånt kroatisk båd, da masten på deres egen båd knækkede kort for start.
...
19.8 kl. 08.15:
Her til morgen har Spaniens Olympiske Komite, så indbragt sagen for Den internationale sportsdomstol (CAS).
Afgørelser af sager der indbringes for CAS, kommer som regel først efter måneder eller halve år. Men her i Beijing har CAS en nøddomstol, som skal afgøre sager indenfor 24 timer.
Dog har CAS tidligere afvist, at behandle sager som angår selve resultatet af en sportsbegivenhed.
...
19.8 kl. 19.00:
CAS meddeler, at de endnu ikke har modtaget nogen klage i sagen om Jonas Warrer og Martin Kirketerp's vundne guldmedalje.
...
21.8 kl. 9.00
CAS har nu modtaget en officiel klage fra Spanien og Italien. Det forventes at der holdes en høring fredag kl. 6.00 dansk tid. Afgørelsen ventes indenfor 48 timer.
...
21.8 kl. 14.00:
Danmark har fået den internationale sportsdomstol CAS' behandling af 49erens skæbne udskudt til på lørdag.
Årsagen er, at Jesper Frigast og den danske delegation har bedt om at få Jesper Bank tilbage til Qingdao for at føre den danske sag. Den danske træner var ellers taget hjem til Danmark, og må nu haste tilbage til Kina.
Nu vil CAS behandle sagen kl. 9 lørdag morgen kinesisk tid, hvor Jesper Bank vil være tilstede og repræsentere Danmark.
"Jeg forventer vi vinder, men jeg frygter afgørelsen en smule. Det er derfor vi henter Jesper Bank herned, for han kender sagen til bunds," siger Jesper Frigast til Tv 2 Sporten.
Dermed vil der først være en afgørelse om, hvorvidt Martin Kirketerp og Jonas Warrer kan beholde deres olympiske guld lørdag aften eller søndag morgen kinesisk tid.
(Kilde: ol.tv2.dk)
...
22.8 kl. 18.00:
Jesper Bank er nu tilbage i Kina. Han er utryg ved høringen og behandlingen af 49'er-sagen ved CAS-sportsdomstolen. Dommerne her er jurister og har ikke forstand på sejlsport, så det kræver en stor indsats fra dansk side at forklare sagen på en måde som er forståelig for de ikke sejlsportskyndige dommere.
Høringen starter natten til lørdag dansk tid. En afgørelse forventes i løbet af dagen lørdag.
...
23.8. kl. 10.30
Så er guldet endelig helt sikkert på danske hænder. CAS har netop afvist protesterne fra Spanien og Italien. Et ugelang drama har endelig fundet sin lykkelige afsluting.
Tillykke til Martin Kirketerp og Jonas Warrer.

Ingen kommentarer: